Aanschaf

Wil je graag van de buitenlucht genieten? Wat is het dan fijn om dit te doen op de fiets. Huka heeft een brede collectie aangepaste fietsen en andere vervoersmiddelen waarmee je op pad kunt. Echter is het goed om te weten of je voor een mogelijke vergoeding in aanmerking komt en welke mogelijkheden er zijn. In dit artikel vertellen we je hierover. Uiteraard is het ook mogelijk om de fiets op eigen kosten aan te schaffen via jouw dichtstbijzijnde dealer.

WMO loket

De meest gebruikelijke manier om voor een vergoeding in aanmerking te komen is via het WMO loket. Heb je een indicatie vanuit de WLZ (Wet langdurige zorg) of ben je door jouw leeftijd, ziekte of aandoening beperkt in de mogelijkheden? Het WMO loket van jouw gemeente is het aanspreekpunt om te beoordelen of je in aanmerking komt voor een Huka fiets of ander vervoermiddel. Een groot aantal gemeentes zijn aangesloten bij www.regelhulp.nl. Kom je in aanmerking hiervoor dan wordt de fiets verstrekt door de desbetreffende WMO leverancier(s) in jouw regio. Zij geven jou de fiets of ander vervoersmiddel in bruikleen voor een bepaalde periode vaak tegen een vast bedrag per maand. Het WMO loket van jouw gemeente kan je hierover informeren.

Ga naar verkooppunten voor een actueel overzicht van onze dealers en WMO partners.

PGB

Een andere mogelijkheid is dat je op basis van een medische indicatie via de gemeente in aanmerking kan komen voor een persoonsgebonden budget (PGB). Een PGB is een bedrag waarmee je zelf jouw vervoersmiddel, zoals een driewieler of duofiets kan aanschaffen en laten onderhouden. Je hebt hierbij (enige) vrijheid om het gewenste model te kiezen bij de winkel waar je voorkeur naar uitgaat. Je wordt vervolgens zelf eigenaar van het desbetreffende voertuig. Uiteraard verbindt de gemeente hier voorwaarden aan. Dit kan per gemeente verschillen. Jouw gemeente kan je hierover informeren.

Andere mogelijkheden

Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden die mogelijk (gedeeltelijk) de aanschaf kunnen vergoeden:

  • Via het UWV: zodra je een hulpmiddel nodig hebt om je werk goed te kunnen doen, dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding of regeling bij het UWV.
  • Via de zorgverzekering: de zorgverzekeringswet (ZVW) regelt een verplichte basisverzekering voor de zorg. Hulpmiddelen die zijn opgenomen in de Regeling zorgverzekering Hulpmiddelenzorg van de Zorgverzekeringswet worden vergoed door jouw zorgverzekeraar. Hier vallen onder andere ‘hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem’ onder. Informeer bij jouw zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor een Huka product en hoe de procedure met betrekking tot het aanvragen van een specifiek hulpmiddel bij hen verloopt.
  • Via sponsoring of fondsen: kom je niet in aanmerking voor een driewieler of ander vervoersmiddel via de gemeente en is het helaas financieel niet haalbaar om er een aan te schaffen? Er zijn verschillende instanties in Nederland die hierin geïnteresseerd kunnen zijn. Denk hierbij aan een Rotary, Lion’s club of een op eigen initiatief op te zetten inzamelingsactie. Daarnaast zijn er fondsen waar je mogelijk voor in aanmerking kan komen. Bijvoorbeeld via het Ouderenfonds of het ANWB fonds.

Wil je vrijblijvend geadviseerd worden?

Uiteraard kunnen wij jou adviseren in de aanschaf van jouw aangepaste fiets of vervoermiddel. Al onze producten hebben een Nationaal Keurmerk Hulpmiddelen. We kijken naar jouw wensen, omstandigheden en lichaamsbouw om te kunnen bepalen of een aangepaste fiets of ander vervoermiddel van Huka geschikt is en welke het beste bij je past. Een gratis proefrit behoort daarbij tot de mogelijkheden! Neem voor meer informatie contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)541-572472 of vul ons contactformulier in.