Blog |

5 tips voor onderhoud Huka fiets

Hoe zorg je ervoor dat je jouw Huka fiets het beste onderhoudt, zodat je zo lang mogelijk plezier ervan hebt? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet voor klein onderhoud. Groot onderhoud adviseren we uit te laten voeren door de dichtstbijzijnde Huka dealer.

Tip 1: De juiste spanning op de banden

Zorg ervoor dat de banden op de juiste spanning zijn. Dit zorgt voor de minste slijtage, de minste rolweerstand en het hoogste rijcomfort. In de meeste gevallen adviseren we een bandenspanning van 5 bar. Voor de duofiets Orthros en driewieler Cortes adviseren we een bandenspanning van tussen de 3 en 4 bar. Mocht je anti-lek banden op jouw Huka fiets hebben, dan verklein je tevens de kans op lekke banden.

Tip 2: De juiste spanning op de spaken van jouw Huka fiets

Controleer, bij veelvuldig gebruik, eens per maand of de spaken nog voldoende spanning hebben voor een stabiele wegligging. Is dit niet het geval, dan adviseren wij om deze te laten spannen door de dichtstbijzijnde Huka dealer.

Tip 3: Reinig en smeer periodiek de ketting

Om ervoor te zorgen dat jouw Huka fiets soepel blijft fietsen, adviseren wij om de ketting eens per kwartaal te reinigen en te smeren. Speciale schoonmaakmiddelen zijn hiervoor verkrijgbaar, zoals sprays om je ketting te smeren. Ook de kettingspanning is belangrijk en dient, afhankelijk van het gebruik, regelmatig gecontroleerd te worden. Ben je zelf niet handig en/ of heb je te weinig kennis? Besteedt het uit aan de dichtstbijzijnde Huka dealer. Met name het opnieuw afstellen van de ketting adviseren wij uit te laten voeren bij een fietsspecialist.

Tip 4: Controleer de kracht van de remmen van jouw Huka fiets

In principe gaan de remmen jarenlang mee. Als je merkt dat de handremmen niet meer voldoende remkracht hebben, dan zijn deze remmen eenvoudig na te stellen met de stelnippel bij de handgreep. Mocht dit onvoldoende resultaat opleveren, dan is het een optie de remblokjes te vervangen of de kabel af te stellen door een fiets specialist. Dit geldt ook voor de hydraulische remmen of de terugtraprem.

Tip 5: Schoonmaken met lauw water

Het regelmatig schoonhouden kun je het beste doen met lauw water. Eventueel met een niet agressief schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel. Een ketting kan je prima schoonmaken met een oude tandenborstel. Behandel de ketting na het schoonmaken met de hiervoor bestemde kettingspray. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden we af. Afspoelen met een tuinslang is prima, zolang de straal niet te krachtig is. We raden aan om vervolgens de fietsonderdelen zoveel mogelijk af te drogen met bijvoorbeeld een theedoek. Ter bescherming kun je het frame en de velgen het beste behandelen met vaseline spray.

Heb je vragen naar aanleiding van het artikel? Of heb je specifieke onderhoudsvragen? Neem contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)541-572 472 of vraag de dichtstbijzijnde Huka dealer. Een overzicht hiervan tref je aan bij onze verkooppunten via deze link.

Terug naar blog overzicht

Roy Schoolkate

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs