Blog |

De voor- en nadelen van een driewielfiets op een rij

Vor- und Nachteile eines Dreirads

Voelt fietsen op een tweewieler niet meer veilig en overweeg je een driewielfiets? Wil je graag geinformeerd worden over de voor- en nadelen van een driewielfiets? In dit artikel gaan we hierop in.

Voordeel 1: stabiliteit op nummer 1

In dit lijstje van de voor- en nadelen van een driewielfiets, is de stabiliteit één van de belangrijkste voordelen. Dankzij het derde wiel kun je op een driewielfiets langzaam fietsen zonder je stabiliteit te verliezen of om te vallen. Het is zelfs niet nodig om je voeten op de grond te zetten bij stilstand, waardoor het valrisico enorm beperkt wordt. Evenwichtsproblemen zijn hierdoor minder hinderlijk tijdens het fietsen. Je kunt weer zelfverzekerd fietsen zonder zorgen.

Voordeel 2 van de voor- en nadelen van een driewielfiets: langer zelfstandig 

Als fietsen op een tweewieler voor jou niet mogelijk is door evenwichtsproblemen of een andere fysieke of mentale uitdaging, dan is fietsen op een driewielfiets een mogelijkheid voor jou om langer mobiel te blijven. Hierdoor blijf je in beweging en bewegen is immers gezond voor iedereen! Daarom mag dit voordeel niet ontbreken in dit lijstje van de voor- en nadelen van een driewielfiets. De Huka driewielfietsen dragen bij aan jouw zelfstandigheid en fysieke gesteldheid dankzij onder andere de constructie van het differentieel. Deze constructie zorgt ervoor dat je gemakkelijk en stabiel kunt keren op de weg en altijd met de drie wielen contact met het weg oppervlak behoudt.

Ga naar de Huka collectie driewielfietsen

Nadeel 1: het is wennen

“Een valpartij of andere vervelende ervaring met de fiets kan ervoor zorgen dat je liever niet meer op de fiets stapt”. Dat vertelde fietsdocent Ivo Smit aan ons in een interview. “Vaak kiezen mensen dan voor een scootmobiel als oplossing, maar dan mis je de gezonde voordelen van fietsen. Een goede oplossing kan de driewielfiets zijn Het is wel even wennen als je op een driewielfiets fietst, maar oefening baart kunst! Dit is het meest voorkomende argument als je kijkt naar de voor- en nadelen van een driewielfiets wat minder positief uitpakt. Het grote verschil is dat je niet meer hoeft te balanceren in de bochten. Je dient te vertrouwen op de stabiliteit van de driewielfiets zelf. Het is dé oplossing voor iedereen die extra stabiliteit zoekt tijdens het fietsen”, aldus fietsdocent Ivo Smit.

Als je dan kijkt naar de voor- en nadelen van een driewielfiets vanuit dit oogpunt, biedt het uiteindelijk alleen maar voordelen. Je hebt namelijk weer de mogelijkheid om zelfstandig en onbezorgd eropuit te kunnen. Tevens heb je de mogelijkheid om behendiger te worden op een driewielfiets door middel van fietslessen uitgevoerd door driewielfietsvrijwilligers.

Nadeel 2: zonder trapondersteuning iets zwaarder trappen

Een driewielfiets vereist meer kracht tijdens het fietsen dan een tweewieler. Echter zien we dat in de praktijk steeds meer driewielfietsen worden uitgevoerd met elektrische ondersteuning en ondervind je geen hinder van dit nadeel. Zo zijn  de Huka driewielfietsen Cortes en Vasco standaard uitgevoerd met een krachtige middenmotor. Het model City is leverbaar met of zonder elektrische trapondersteuning. Op die manier is fietsen op een driewielfiets comfortabel en kost het toch weinig inspanning.

Bekijk de Huka collectie na het lezen van de voor- en nadelen van een driewielfiets

Dit zijn in de basis de belangrijkste voor- en nadelen van een driewielfiets die we in de praktijk tegenkomen. Wil je graag meer informatie ontvangen over onze collectie fietsen na het lezen over de voor- en nadelen van een driewielfiets in dit artikel? Neem contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)541-572 472 of stuur een e-mail naar info@hukabikes.be.

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs