Blog |

Duofiets ouderen van Huka tegen eenzaamheid

Elektrische duofiets

Volgens de gezondheidsmonitor voelt 56% van de ouderen zich boven de leeftijd van 75 jaar eenzaam. Dit staat los van de maatregelen die we ondervinden door de Covid-19 pandemie. We leggen in dit artikel uit hoe onze duofiets ouderen de eenzaamheid kan verminderen én hoe het bijdraagt aan een beter welzijn van ouderen.

Fietsen tegen eenzaamheid

Verschillende zorginstellingen en andere instanties geven aan dat eenzaamheid regelmatig samenhangt met gezondheids- en mobiliteitsproblemen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om er zelfstandig op uit te kunnen. Het gevoel van eenzaamheid kan verminderd worden door bijvoorbeeld samen te gaan fietsen. De duofiets voor ouderen van Huka maakt dit mogelijk.

Een duofiets ouderen om mensen samen te brengen

Een duofiets voor ouderen heeft meerdere voordelen. Doordat je bij de duofiets Orthros van Huka naast elkaar zit maak je gemakkelijk een praatje met elkaar. Tijdens het fietsen geniet van je samen van de buitenlucht en de omgeving. Doordat je op hetzelfde zichtniveau communiceert is het praten met elkaar gemakkelijker. Je wijst bijvoorbeeld eenvoudig iets aan als je onderweg iets opvalt. Een duofiets ouderen is geschikt voor vele personen, ongeacht de conditie van de passagier. Bij de duofiets ouderen van Huka heb je als hoofdbestuurder namelijk de mogelijkheid om de passagier, actief, passief of niet te laten meetrappen. Naast deze optie kan onze duofiets ouderen bijvoorbeeld worden uitgerust met elektrische trapondersteuning of een voetenplank, zodat de passagier comfortabel kan plaatsnemen als diegene niet meetrapt.

Fijn om lekker buiten te zijn

Onze duofiets Orthros wordt ingezet bij verschillende stichtingen en instellingen. Zoals bij Fietsmaatjes, een oer-Hollands initiatief waarbij vrijwilligers samen met ouderen fietstochten maken om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ook steeds meer zorginstellingen maken gebruik van de duofiets voor bijvoorbeeld ouderen. De duofiets Orthros van Huka is bij vele zorginstellingen te vinden zoals Trivium Meulenbelt in Tubbergen.

“Actief bewegen is een belangrijk onderdeel van Trivium Meulenbelt Zorg in Tubbergen. Als activiteitenbegeleidster zorg ik samen met mijn collega’s voor een zinvolle dagbesteding. Hiermee wordt het welzijn van de bewoners bevorderd en de mensen blijven langer actief. Een uitje met de duofiets Orthros is één van de activiteiten die wij organiseren”, aldus Chantal Groothuis-Kuipers.

“Ik wil elke dag wel fietsen”, aldus Minie, één van de bewoners van Trivium Meulenbelt Zorg. “Ik heb altijd buitenaf gewoond en ik mis dan ook regelmatig de buitenlucht. Met de duofiets ouderen is het fijn om lekker buiten te zijn. Door mijn handicap ben ik gebonden aan de rolstoel. Als we gaan fietsen op de duofiets wordt ik met de lift op de fiets gezet. Meestal fietsen we door Tubbergen. Ik vind de duofiets Orthros prettig, omdat ik mij er veilig op voel door onder anderen de draaistoel, gordels en de voetbak die erop zitten. Daarnaast is het prettig dat de stoel fijn zit en de rug mooi mee veert. Als je eventjes minder energie hebt, dan is het fijn dat je zelf niet mee hoeft te doen.”

Lees hier het volledige verhaal over Trivium Meulenbelt Zorg in Tubbergen

Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze duofiets ouderen?

Heb je na het lezen van dit artikel interesse om voor jullie thuis of voor jullie zorginstelling een duofiets ouderen aan te schaffen? En zou je graag geadviseerd willen worden? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer +31(0)541-572 472 of stuur een e-mail naar info@hukabikes.be.

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs