Blog |

Het lange avontuur naar de Grand Ballon

Electrische driewieler Cortes Grand ballon

Wat voor Ireen afgelopen mei een mooi avontuur had moeten worden om de Grand Ballon te gaan beklimmen met de driewieler Cortes, pakte helaas door de Corona anders uit. “We hadden ondanks de berichtgeving rondom de Corona de stille hoop dat de tocht naar de Grand Ballon afgelopen mei toch nog door zou gaan. Ons trainingsschema was immers erop aangepast om de klim te kunnen maken. Gelukkig gaan we voor de herkansing op 19 september aanstaande. Dit is de nieuwe datum die door de organisatie is ingelast om alsnog de Grand Ballon te beklimmen, aldus Ireen van der Voort.”

Ongelofelijk veel zin

“Het was wel even een teleurstelling toen we te horen kregen dat de tocht op de Grand Ballon was afgelast. Maar natuurlijk logisch en enigszins ook een opluchting, want we hebben hierdoor meer tijd gekregen om te trainen. Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat het event is verplaatst naar 19 september aanstaande. We hebben er ongelofelijk veel zin in! Ik ben ook zo blij dat ik tijdens de Corona nog heerlijk heb kunnen fietsen, want ook buiten de training om ga ik graag een ritje maken met de Cortes. We hebben gelukkig al veel mooie fietsdagen gehad dit jaar.”

Regelmatig eten, drinken en rust blijft belangrijk

“Doordat de beklimming op de Grand Ballon pas in september plaatsvindt, hebben we ook ons trainingsschema herzien. We proberen zoveel mogelijk de woensdag als vaste fietsdag aan te houden. We fietsen dan met name in de buurt van Tilburg. In het weekend pakken we de wat meer uitdagende fietsroutes, zoals bijvoorbeeld een fietsroute op de Postbank. Doordat ik af en toe een fietsaanhanger huur ben ik ook makkelijker in staat om nieuwe fietsroutes te verkennen. Zo heb ik vorige week twee dagen gefietst op de Veluwe. Wat een prachtig gebied. De Veluwe is een aanrader voor als je van uitgeweide velden, bossen, heidevelden en mooie boerderijen houdt. Limburg staat ook nog op het programma.”

Grand Ballon: energieniveau is per dag zo verschillend 

“Het komt wel eens voor dat het niet mogelijk is om te fietsen, omdat zowel bij mij als bij mijn fietsmaatje Isolde het energieniveau per dag zo verschillend is. We hebben namelijk allebei onze bijzonderheden waar we rekening mee moeten houden. Vooropgesteld is het regelmatig eten, drinken en mijn rust pakken belangrijk. Zo dien ik mijn bloedsuiker goed in de gaten te houden vanwege mijn diabetes. Daarnaast ben ik snel afgeleid en ik krijg behoorlijk veel prikkels binnen als gevolg van mijn hersenletsel. Zonder de elektrische driewieler Cortes had ik de fietstochten niet kunnen maken. Ik hoef dankzij de Cortes niet op mijn balans te letten en ik voel me oprecht veiliger en stabieler zitten op de fiets. Fijn dat ik hier niet over na hoef te denken.”

Zóveel moois onderweg tijdens onze fietstochten, ondanks dat we aan het trainen zijn

“De mogelijkheden om eropuit te gaan zijn helaas door de Corona iets beperkter geworden. Ik blijf fit door veel te wandelen. Ik loop regelmatig met een diabetes hulphond. Ook ga ik er regelmatig op uit met mijn racerunner in de Loonse- en Drunense duinen. Helaas is het zwembad bij ons in Tilburg nog dicht, dus dat zit er voorlopig nog even niet in. Maar dat hoop ik toch snel weer op te pakken.”

“Belangrijk is om mezelf in acht te blijven houden. Het bewegen kost soms veel energie. Tijdens de activiteit ben ik namelijk vaak fysiek niet moe. Dat voel ik pas later op de avond of de volgende dag. Dit komt mede door het hersenletsel, maar ook door mijn aard. Gelukkig ken ik mijzelf aardig goed, maar het blijft lastig om hiermee om te gaan. We blijven trainen en kijken uit naar 19 september. Alhoewel de aanloop ernaartoe ook echt leuk is! We zien zóveel moois onderweg tijdens onze fietstochten, ondanks dat we aan het trainen zijn.”


Helaas is ook de verzette datum in september niet doorgegaan. “Met veel twijfel en pijn in mijn hart heb ik samen met het grootste deel van de groep besloten om niet naar Frankrijk te gaan om de Grand Ballon te beklimmen. Buitenlandse zaken heeft welliswaar geen negatief reisadvies afgegeven, maar het aantal besmettingen zijn in het berggebied enorm snel opgelopen. Ik durf het daardoor niet aan. Ik ben niet zo bang om ziek te worden, maar wel voor de consequenties die het met zich meebrengt als ik ziek word. Of als de regio op slot gaat. We blijven trainen, want we gaan nu voor de nieuwe datum in mei 2021. Ondertussen blijf ik trainen met mijn fietsmaatje Isolde. Hopelijk krijgen we een zachte winter, zodat ik extra gemotiveerd ben om te blijven trainen”.

Ireen van de Voort Cortes

Terug naar blog overzicht

Ook interessant

Nieuws, Events & Blogs